Menu Pridať inzerát

Kedy je ideálny čas strihať ovocné stromy?

18. 03. 2020

Rez ovocných stromov by ste mali stihnúť do konca marca.

Ak sa zbytočne nechcete pripraviť o úrodu a zabrániť plesniam, aby napadli stromy, musíte ich strihať v správnom období. Ideálnymi mesiacmi sú február a marec, preto ak ste to ešte neurobili, je najvyšší čas. 

Strihať stromy v týchto mesiacov by ste mali preto, že sú ešte neolistené, a tak najlepšie uvidíte, v akom stave je ich koruna. Mrazy už pominuli a listy ešte nezačali pučať, preto budete vedieť, ktoré konáre je potrebné odstrániť. Ak by ste ich strihali skôr, riskujete, že sa ešte objavia mrazy. Tie môžu na čerstvo orezaných stromoch napáchať značné škody. 

Ovocné stromy

V tomto období je tiež najmenšie riziko, že vaše stromy napadnú plesne a chrastavitosť, pretože rany sa začnú hneď hojiť. Tento zimný rez je potrebné vykonať na jabloniach, hruškách, slivkách aj broskyniach. Ak marhule, čerešňe a višne doteraz nemali strihanú korunu, mali by ste ho vykonať aj na nich. 

Ak stromy začnú pučať, strihať by ste ich už nemali. Môžu prísť o kvety a vy sa tak pripravíte o úrodu. Hrozí aj, že začnú púšťať príliš veľa miazgy, čo môže oslabiť ich rast a spôsobiť odumieranie konárov. 

Ovocné stromy

V mesiacoch júl a august bude možno potrebný aj letný rez. Vykonáva sa vtedy, keď stromy príliš rastú. Odstráni sa ním množstvo listok, a tak by stromy mali v nasledujúcom roky rásť už menej. Vykonáva sa na marhuliach, čerešniach a višniach. 

Zdroj: Bazar.sk, Záhradník Michal

Diskusia k článku: