Menu Pridať inzerát

Pozor na výber odrody aj škodcov. Ako zasadiť zemiaky?

03. 05. 2020

Na sadenie zemiakov je najvyšší čas. Dôležitá je aj príprava pred výsadbou.

Ak chcete sadiť zemiaky, nikdy na výsadbu nepoužívajte konzumné zemiaky z obchodu. Na sadenie nie sú určené, pretože nie sú ošetrené prípravkami proti klíčeniu. Dôležité je, aby ste si zvolili tú správnu odrodu podľa podmienok, ktoré sú v danej oblasti. 

Ak ste si už vybrali sadbové zemiaky, najprv ich nechajte naklíčiť. Vložte ich do debničky a umiestnite na svetlé miesto s teplotou do 10 stupňov Celzia. Keď hľuzy vytvoria pevné zelené klíčky, môžete začať s výsadbou. Sadbové zemiaky môžete zasadiť aj celé alebo pokrájané. V tomto prípade predstavuje jedno očko jeden klíček.

Zvoľte pôdu bohatú na živiny, ktorá je na dostatočne slnečnom mieste. Pred výsadbou ju prerýľujte a záhon poriadne pohnojte. Hľuzy saďte jednotlivo klíčkami nahor. Hĺbka výsadby je 4 až 6 centimetrov. Ideálna vzdialenosť medzi nimi je 30 až 60 centimetrov. Do obdobia intenzívneho rastu zemiaky dostatočne zavlažujte.

Pozor na škodcov

Najrozšírenejším škodcom, ktorý napáda zemiaky je pásavka zemiaková - mandelínka. Na menších plochách ju môžete zbierať aj ručne. Pravidelne kontrolujte listy zo spodnej strany. List, na ktorom nájdete žlté a oranžové vajíčka, odtrhnite celý. Na väčších plochách použite postrek v čase liahnutia lariev. 

So zberom môžete začať, keď sa prejaví žltnutie a poklesávanie vňate. Zemiaky sú vhodné na okamžitú spotrebu. Ak je vňať už úplne suchá, úroda je pripravená na zber. Dávajte pri ňom pozor na mechanické poškodenie hľúz. Zemiaky dlhodobo skladujte v tmavej miestnosti pri ideálnej teplote 4 až 6 stupňov Celzia. 

Sadbové zemiaky nájdete za rozumné cenu aj na Bazar.sk, stačí si len vybrať. Viac izerátov nájdete TU

Sadbové zemiaky - cena dohodou

Zemiaky

Sadbové zemiaky - cena dohodou

Zemiaky

Sadbové zemiaky - ceny 0,80 eur/kg

Zemiaky

Sadbové zemiaky - cena 0,70 eur/kg

Zemiaky

Sadbové zemiaky - cena dohodou

Zemiaky

Sadenice zemiakov - cena 5 eur

Zemiaky

Priesady batátov - cena dohodou

Zemiaky

Zdroj: Bazar.sk

Diskusia k článku: