Menu Pridať inzerát

Pošta, kuriér alebo zásielkovňa? Ako poslať balík?

28. 10. 2020

Chcete poslať balík? Môžete si vybrať, či ho pošlete poštou, kuriérom alebo cez zásielkovňu.

Ak chcete poslať balík adresátovi, máte niekoľko možností. Ak sa rozhodne poslať ho prostredníctvom pošty, ako prvé musíte balík správne zabaliť. Môžete použiť ešte nepoužitý obal, už používanú škatuľu, alebo ak nehrozí, že sa zásielka poškodí, môžete ho poslať aj bez obalu. To platí napríklad pre bicykle, kufre alebo pneumatiky. Obal na balík si môžete zakúpiť aj priamo na pošte. V prípade, že posielate balík, ktorý má hmotnosť väčšiu ako 3 kg, pošta odporúča, aby ste jeho obal previazali špagátom. Posielate niečo krehké? Uveďte to na obal a upozorniť by ste mali aj pracovníka na pošte. 

Balík následne prinesiete na poštu, kde vyplníte podací lístok. Ak posielate viac balíkov naraz, môžete podací lístok nahradiť podacím hárkom, aby ste nemuseli ku každému balíku osobitne vypisovať jeden podací lístok. Napíšete svoje údaje aj údaje adresáta. Svoj balík si môžete nechať aj poistiť, aby vám pošta v prípade poškodenia vrátila peniaze. Sumu uvediete na podacom lístku alebo hárku, ktorý dnes už môžete vyplniť aj elektronicky.

Posielate balík na dobierku?

Na Slovensku je často využívaná služba posielania balíkov na dobierku, čo znamená, že za zásielku zaplatí adresát pri jej prevzatí. Ak sa rozhodnete pre túto možnosť, stačí, ak ju vyznačíte na podacom lístku alebo hárku. Zároveň je však potrebné, aby ste uviedli sumu, ktorú má adresát zaplatiť. Môžete si vybrať aj to, či chcete potom požadovanú sumu dostať v hotovosti alebo na účet. Ak sa rozhodnete pre druhú možnosť, musíte uviesť aj číslo vášho účtu. V prípade, že je cena zásielky 10 eur a poštovné 2 eurá, na podací lístok napíšte 12 eur. 

Balík môžete poslať buď priamo adresátovi, na poštu alebo do BalíkoBOXu. Ak ho pošlete na poštu, nezabudnite na podacom lístku vyplniť aj telefónne číslo alebo e-mailovú adresu toho, komu balík posielate. Pošta ho potom bude kontaktovať, že si môže balík prevziať. Ak balík pošlete do BalíkoBOXu, stačí jeho telefónne číslo. V tomto príde ho adresát môže zaplatiť len platobnou kartou, nie v hotovosti.

Chcete, aby bol balík doručený adresátovi už nasledujúci deň? Využite službu Expres kuriér. Podať ho môžete na pošte (do 30 kg) alebo u kuriéra (do 50 kg) Zoznam odberných miest nájdete TU. Aj v tomto prípade môžete balík poslať na dobierku. 

Pošlite tovar cez Zásielkovňu 

Balík, ktorý pošlete cez zásielkovňu, bude adresátovi doručený do ďalšieho dňa. Ceny sa pohybujú už od 1,50 eur. Stačí, ak sa zaregistrujete na stránke (TU), na ktorej už potom môžete vkladať svoje zásielky do systému, ktorý vás po zadaní zásielky automaticky vyzve k vytlačeniu štítku. Ten nalepte na svoj balík tak, aby bol čiarový kód nepoškodený a dobre čitateľný. Na koniec stačí zásielku odniesť na najbližšie podacie miesto, na ktorom nič neplatíte. Za tovar zaplatí adresát priamo na mieste, kde si ho vyzdvihne - buď kartou alebo v hotovosti. 

Využite kuriérske služby

Spoľahnúť sa môžete aj na rôzne kuriérske služby, ktoré váš balík dovezú bezpečne až adresátovi. Stačí si vybrať. Na stránke zvolenej kuriérskej služby (napríklad TU) následne vyplníte objednávku. V tomto kroku máte možnosť určiť, o aký typ balíka ide a vyberiete si zaslanie na dobierku. Zadáte sumu a číslo vášho účtu, na ktorý vám majú byť poslané peniaze. Kuriér si balík vyzdvihne na vašej adrese a odvezie ho až na adresu, ktorú zadáte. Adresát za balík zaplatí pri jeho prevzatí.

Čítajte tiež: Dobrý inzerát by mal spĺňať 4 podmienky. Pozrite aké

Zdroj: Bazar.sk

Diskusia k článku: