Menu Pridať inzerát

Orgován nie je len krásny ale aj zdravý - prinášame vám recept na chutný orgovánový sirup

23. 05. 2021

Kto by nepoznal voňavý orgován, ale tušili ste, že má blahodárne účinky na naše telo? Pripravte si orgovánový sirup a posilnite svoju imunitu.

Orgován - nádherne vonia, v prírode je okrasou a navyše má mnoho pozitívnych účinkov na ľudské telo. V kozmetike sa využíva orgovánový olej dlhodobo - spomaľuje predčasné starnutie pleti, v kuchyni si z neho môžete spraviť chutný čaj, ktorý je okrem iného vhodný pri bolesti hrdla. Dnes vám však prinášame recept na orgovánový sirup. Jeho aromatická zmes dodá výbornú chuť domácim limonádam či koktejlom. V minulej časti sme vám priniesli recept na osviežujúci púpavový sirup, avšak púpavy už zväčša odkvitli.  Ak si chcete pochutnať na domácom sirupe, ale nebaví vás jeho príprava, na Bazar.sk si môžete zadovážiť chutné sirupy od poctivých predajcov!

Aké má orgován zdravotné účinky?

  • pomáha pri bolesti hrdla
  • má protizápalové a antibakteriálne účinky
  • zmierňuje bolesti hlavy a migrény
  • má upokojujúci účinok na podráždený žalúdok
  • zrýchľuje metabolizmus

Sirup sa dá pripraviť na viacero spôsobov. Dávajte si však pozor na to, kde budete orgován trhať. Vyhnite sa cestám a prašnému prostrediu.

Na orgovánový sirup budeme potrebovať

1 hrniec orgovánových vetvičiek alebo 10 až 12 vetvičiek

800 g cukru (biely, trstinový...)

2 ks citrónov

20 g kyseliny citrónovej

2 l vody

Postup

  1. Na sirup budeme potrebovať len kvety a tak si vetvičky orgovánu opatrne oberieme. Kvety necháme chvíľu odležať a jemne ich prepláchneme vodou.
  2. Zovrieme si vodu s kyselinou citrónovou. Po jej vychladnutí na izbovú teplotu pridáme na plátky nakrájané umyté citróny a orgovánové kvety. Tento výluh necháme odležať jeden, ideálne až dva dni.
  3. Cez jemnú gázu výluh precedíme, pridáme cukor a necháme sirup zovrieť. Nalejeme do fľašiek a prevrátime hore dnom.

Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com

Diskusia k článku: