Menu Pridať inzerát

Zázračná žihľava - prírodný liek, ktorý môžete získať zadarmo

18. 08. 2021

Pre jedných burina, pre druhých liek. Žihľava - o jej zbere, obsahu a účinkoch sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Pŕhľavu dvojdomú alebo ľudovo zvanú žihľavu pozná každý z nás. V detstve zanechalo najsilenejšie spomienky popŕhlené miesto na ruke či nohe, ktoré vedelo poriadne zabolieť. Starkí vám určite radi pripomenuli, že jej popŕhlenie je neškodné a dokonca zdravé, pretože zaberá na reumu. Žihľava sa využíva od nepamäti. Už Rimania ju využívali na liečbu DNY a považovali ju za rastlinu, ktorá dokáže odohnať zlých duchov. Keďže táto rastlina rastie takmer všade, skúste po nej siahnuť aj vy. Na čo všetko viete žihľavu použiť, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Čo obsahuje miláčik prírody - žihľava?

Žihľava je bohatá na vitamíny C a K a provitamín A. Obsahuje tiež prvky ako železo, draslík, horčík, mangán a vápnik. Ďalšou výhodou môže byť obsah kyseliny kremičitej, ktorá je močopudná a látky fytoncídov, ktoré bránia rastu mikroorganizmov (slúžia ako rastlinné antibiotikum).

Ako zbierať žihľavu?

Pri zbere si dajte pozor na miesta, kde môže byť žihľava znečistená. Vyhnite sa okrajom vozovky a miestam, kde sa strieka chemickými postrekmi. Nezabudnite na rukavice. Zbierajte mladé, nadzemné časti žihľavy. Nezbierajte kvitnúcu žihľavu, tá už nie je vhodná na zber. Mladá žihľava obsahuje menšie množstvo dusičnanov a je tiež silnejšia. Na zber využite košík alebo plátenú tašku, tak sa vám žihľava nezaparí. Po zbere ju nakrájajte na kúsky a sušte na teplom tmavom mieste. Uložte ju do papierového vrecka, ktoré uskladnite v suchu a tme. Ak nemáte na zbieranie čas využite možnosť kúpy žihľavy z nášho bazáru. Inzerenti majú v ponuke nielen sušenú žihľavu, ale aj chutné sirupy.

Účinky prírodného lieku

Ako sme už spomínali vyššie, žihľavou sa liečia najmä bolesti kĺbov, DNY, reumy a osteoporózy. Využiť ju tiež môžete ako zábal na boľavý chrbát, na zmiernenie zápalov nervov či pri akútnom alebo chronickom ochorení dýchacích ciest. Je vhodná aj pre diabetikov - znižuje hladinu cukru v krvi a stimuluje krvný obeh. Žihľava podporuje metabolizmus a čaj z nej pôsobí priaznivo na pečeň a žlčník. Táto rastlina je mimoriadne vhodná pre ženy - pomáha pri poruchách menštruačného cyklu a zápaloch vajcovodov. Nestačí? Domáci žihľavový odvar si dokáže poradiť s vypadávaním vlasov a priaznivo pôsobí na aknóznu pleť. Žihľava navyše podporuje trávenie a vyprázdňovanie. Tieto benefity môžete získať jej pravidelnou konzumáciou. S ničím to však nepreháňajte. Žihľavový čaj sa odporúča piť po dobu maximálne troch týždňov.

Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com

Diskusia k článku: