Menu Pridať inzerát

Nedokážete zaspať? Tieto 3 tipy vám pomôžu

10. 01. 2022

Dobrá nočná rutina a pár jednoduchých zvykov počas dňa vám pomôžu ku kvalitnému večernému oddychu.

Určite ste to zažili nejeden raz. Oči doširoka otvorené, žalúdok stiahnutý a v mysli opreteky bežia myšlienky vyvolávajúce úzkosť z toho, čo vás zajtra čaká. Sú tri hodiny ráno a s každou ďalšou sekundou, ktorú odbíjajú hodiny, sa spánok len vzďaľuje. V tejto chvíli sa zdá nemožné ponoriť sa do oslobodzujúceho a uvoľňujúceho snívania.

Nespavosť môžu samozrejme spôsobovať zdravotné problémy, ako napríklad spánkové apnoe, chronická bolesť, reflux. Ak toto nie je váš prípad, určite vám pomôže niekoľko dobrých tipov.

Zdroj: bruce mars, Unsplash

Prestaňte sledovať čas

Je jedno, či máte hodiny na ruke, sledujete čas na telefóne alebo sa dívate na budík na nočnom stolíku. Každá minúta, ktorá prebehne, vás len zbytočne vystresuje. Skôr sa sústreďte na cielené uvoľňovanie každej časti tela. Stiahnite na päť sekúnd všetky svaly postupne, od hlavy až po päty a následne uvoľnite.

Zdroj: insung yoon on Unsplash

Vylezte z postele

Ak nemôžete zaspať po 15 – 20 minútach, vstaňte z postele a odíďte do inej miestnosti v byte. Neležte zbytočne v perinách, zúfalo dúfajúc, že zaspíte. Zbytočne sa budete upínať k myšlienke nespavosti, čím si v podvedomí vytvoríte asociáciu, že v spálni sa nespí dobre. Radšej si nájdite inú činnosť, ideálne niečo nie veľmi zaujímavé. Môžete počúvať jemnú relaxačnú hudbu alebo čítať knihu (podľa možnosti nie bestseller).

Zdroj: Adam Winger on Unsplash

V spálni sa len spí

Choďte spávať a vstávajte približne v rovnakom čase, aj cez víkendy. Spálňu udržujte vychladnutú, nechávajte pred spaním otvorené okná aspoň na vetračku. Nájdite si matracvankúš s takou tvrdosťou, ktorá vám bude vyhovovať. Posteľ by mala slúžiť len na spánok, nepozerajte televíziu, ani sa nehrajte s elektronikou. V opačnom prípade si mozog nevytvorí potrebnú asociáciu so spánkom.

Zdroj: Sidekix Media on Unsplash

Zdroj: bazar.sk, unsplash.com

Diskusia k článku: