Menu Pridať inzerát

3 tipy ako jednoducho vyčistiť práčku

23. 06. 2022

Hovorí sa, že čisté oblečenie začína pri čistej práčke. Ako ju efektívne vyčistiť tak, aby ste z nej mali čo najväčší úžitok?

Práčku by ste mali čistiť pravidelne, pretože sa v nej môžu hromadiť baktérie, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. Ideálne je, čistiť ju každí 2 mesiace, resp. po 30. praniach, aby ste mali spotrebič čistý a znížili riziko usadzovania vodného kameňa. Funguje to jednoducho. Kúpte prípravok na čistenie, nasypte priamo do bubna práčky, zvoľte štandardný čistiaci program a spustite cyklus. Vaše oblečenie a práčka budú voňať sviežo a budú aj hygienicky čisté.

Zdroj: Andrey Matveev na Pexels

Vyčistite priehradku na prací prostriedok

priehradke na pracie prostriedky najčastejšie z práčky nájdete mikróby, zanesený prací prášok a plesne. Kvôli tomu, že je to malý priestor, zašpiní sa rýchlejšie, než by ste si predstavovali. Vyberte celú zásuvku a pustite sa do práce so starou zubnou kefkou a obyčajným domácim čističom. Ak si nie ste istí, ako vybrať zásuvku, pozrite si používateľskú príručku. Nezabudnite vyčistiť aj dutinu zásuvky. Za pár minút bude všetko čisté a vaše oblečenie sviežejšie.

Zdroj: RODNAE Productions na Pexels

Zamerajte sa na filter na nečistoty

Filter na nečistoty slúži na ochranu čerpadla vašej práčky tým, že zastaví žmolky, zablúdené detské ponožky, mince a špinu v svojich drážkach. Podobne ako priehradka na pracie prostriedky je to miesto, kde sa zbierajú baktérie. Je tu tiež teplo a vlhko, takže poskytuje ideálnu živnú pôdu pre nepríjemné pachy, ktoré preniknú nielen do práčky, ale aj do bielizne. Riešenie? Pravidelne ho vyprázdňujte, aby ste odstránili nečistoty, ktoré sa vo vnútri hromadia. Opatrne uvoľnite hadičku núdzového vypúšťania na podlahu a pod ňu položte misku alebo panvicu. Odpojte zástrčku a nechajte všetku zachytenú vodu odtiecť. Opatrne odskrutkujte alebo uvoľnite kryt filtra. Všetky zachytené nečistoty by mali vytiecť spolu so vodou, ale pre istotu skontrolujte vnútro dutiny. Utrite handričkou, vyčistite všetky súčasti a nasaďte kryt.

Zdroj: Teona Swift na Pexels

Odstráňte zápach

Aj keď existuje veľa špeciálnych produktov, ktoré si môžete kúpiť na odstránenie zápachu vo vašej práčke, skúste si pripraviť vlastný. Sóda bikarbóna a ocot sú dve ingrediencie, ktoré vám bohato postačia. Nasypte 1/4 šálky sódy do 1/4 šálky vody a potom nalejte tento roztok do dávkovača pracieho prostriedku. Potom vezmite 2 šálky octu a pridajte ich do bubna. Spustite cyklus vysokej teploty s prázdnou práčkou. Kombinácia jedlej sódy a octu spolu s vysokou teplotou zaženie všetky nepríjemné pachy a zanechá vašu práčku čistú a sviežu.

Zdroj: Anna Shvets na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: