Menu Pridať inzerát

Vonkajšia teplota klesá, kedy je ideálny čas zapnúť kúrenie?

05. 10. 2022

Zima bude náročná, vysoké ceny energií nás nútia uvažovať, či už zapnúť kúrenie alebo si obliecť ešte jeden sveter. Prečítajte si, ako by sme mali ekonomicky vykurovať svoju domácnosť počas tejto sezóny.

Chladný sever Slovenska už pocítil rázny nástup zimy, na juhu je ešte stále príjemné počasie s dvojcifernými teplotami. Chladné dni otvárajú každoročnú diskusiu o tom, či je už čas otvoriť kohútiky na radiátoroch. Tento tok nás odrádzajú najmä vysoké ceny, ktoré sa nám premietnu do zúčtovania. Na druhej strane, nikto nechce mrznúť vo vlastnom dome.

Zdroj: EKATERINA BOLOVTSOVA na Pexels

Ideálny čas

Kúrenie u nás upravuje Vyhláška Ministerstva hospodárstva SR č. 152/2005 Z.z., ktorá určuje obvyklý začiatok vykurovacej sezóny na 1. september a obvyklý koniec na 31. máj. Samotné vykurovanie sa však riadi podľa počasia a teplári začínajú dodávať teplo, keď priemerná denná teplota vonku klesne pod 13°C aspoň dva dni po sebe a predpoveď počasia naznačuje, že to tak zostane alebo sa ešte ochladí. Zvyčajne to býva začiatkom októbra, preto si skontrolujte radiátory, zdvihnite záclony a odstráňte spred radiátorov nábytok, ktorý by bránil teplu dostať sa do miestnosti.

Zdroj: Sam Lion na Pexels

Ideálna teplota

Každému vyhovuje iný pocit tepla, ale aby ste nemali príliš vysoké účty, môžete sa riadiť odporúčaniami odborníkov. V izbách môžeme mať teplotu 18°C – 21°C, na spanie je ideálna do 18°C, hoci mnohí obľubujú aj chladnejšie. Nezabudnite pred spánkom otvoriť na chvíľu okno a dobre vyvetrať. Potom sa môžete zababušiť do perínvyspať sa do ružova.

Zdroj: Max Vakhtbovych na Pexels

Ideálny prístup

Ak si myslíte, že odkladaním spustenia kúrenia ušetríte, nie je to celkom tak. Jednak chlad ohrozuje vaše zdravie a zhoršuje respiračné ochorenia a jednak by vám mohlo zamrznúť potrubie. Do nákladov na opravu by ste museli započítať aj jeho opravu. Mali by ste mať dom alebo byt dobre izolovaný, ale skúste aj iné tipy. Zaveste si na okná ťažšie závesy, ktoré udržia vnútri teplo, zem prikryte kobercom a používajte úsporné elektrické spotrebiče.

Zdroj: Ksenia Chernaya na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: