Menu Pridať inzerát

Blíži sa november. Čo by ste mali urobiť v záhrade?

27. 10. 2022

Chladné obdobie je väčšinou pre záhradu tiché a pokojné, vhodné na upratovanie a ničenie buriny. Krásna záhrada potom bude pastvou pre dušu aj v zime.

Prichádza obdobie vhodné na to, aby sme vyhodnotili prínos a usporiadanie záhradky počas toho ročnej sezóny a pripravili sa na budúcu. Potom, čo chladné počasie obnaží záhradu, môžeme vidieť jej architektúru alebo skeleton. Je to príležitosť poznačiť si, čo by sme chceli inak a naopak, čo sa nám osvedčilo a chceme v tom pokračovať. Ide najmä o vždyzelené kríky, ktoré celkový vzhľad zlepšujú.

Zdroj: David Wirzba na Unsplash

Vysaďte cibuľoviny

Koniec októbra je najvyšší čas vysadiť cibuľoviny, napríklad tulipány. Správna hĺbka výsadby je veľmi dôležitá na to, aby sa ujali a dobre sa zakorenili. Jedným z najčastejších dôvodov, prečo cibuľka nekvitne, je to, že bola vysadená príliš plytko. Vysádzajte ich 10 až 15 cm pod povrchom pôdy vo vzdialenosti približne 5 cm od seba.

Zdroj: Justin Ha na Unsplash

Dokončite upratovanie

Blížiaca sa zima prinesie so sebou chlad, vlhko, možno aj prvé mrazy. Pozbierajte neskorú zeleninu, ako je ružičkový kel, mrkva, zemiaky. Vyčistite záhradu a odstráňte všetok záhradný odpad. Aj je bez škodcov a chorôb, môžete ho skompostovať, v opačnom prípade ho radšej vyhoďte.  

Zdroj: Nong V na Unsplash

Ochráňte kríky a stromy  

Polievajte stromy a kríky, kým zem nezamrzne. Ak máte na záhrade ružové kríky, pripravte ich na zimu. Nahrňte pôdu okolo koruny a zakryte spojenie púčikov. Zviažte prúty popínavých ruží tak, aby ich nešľahal silný vietor. Vždyzelené kríky obopnite kolíkmi a na kolíky pripevnite vrecovinu. Chráňte kôru stromčekov pred hlodavcami tak, že okolo najnižších častí kmeňov oviniete chrániče stromov. Ak chcete chrániť rastlinu pred hrabošmi, nehromaďte mulč príliš blízko rastliny.

Zdroj: Annie Spratt na Unsplash

Zdroj: bazar.sk, unsplash.com

Diskusia k článku: